Det tar uppskattningsvis 6–7 timmar att genomföra grundkursen och 2–5 timmar att genomföra fortsättningskursen. Du deltar helt enligt egen tidtabell, och väljer alltså själv om du deltar en halv timme per dag i flera dagars tid eller om du utför hela kursen på t.ex. ett veckoslut. Kursen är en videokurs – du kommer alltså att få se många inlärningsvideon.

Grundkursen lämpar sig bäst för lärare som undervisar i åk 3–6, eftersom de flesta övningar som visas på våra videon är planerade att utföras med elever i lågstadiet. Fortsättningskursen lämpar sig bäst för lärare som undervisar i åk 5–8, eftersom fortsättningskursens videon visar övningar som utförs i programmeringsmiljön MakeCode. Även högstadielärare som är nybörjare inom programmering kan alltså gå fortsättningskursen även om den i första hand är planerad för lärare som behärskar grunderna och är vana med att använda Scratch.
Grundkursen är planerad så att du som är nybörjare inom programmering kan delta. Du får även anvisningar till hur inlärningsplattformen används, så det gör inget om du inte har gått nätkurser förr. Du får bekanta dig med två grafiska programmeringsmiljöer; Scratch och MakeCode. Du lär dig grunder i programmering och får programmera olika typer av program, bland annat spel. Du får grundkunskaper inom robotik och bekantar dig med de komponenter som tillhör en micro:bit samt med hur man använder en micro:bit. Du lär dig också om algoritmiskt tänkande. Fokus är på programmering utan variabler, men du får också möjlighet att testa på att använda variabler i programmering. Du behöver ingen micro:bit, det räcker att du har en internetförbindelse. Har du tillgång till en micro:bit lönar det sig förstås att använda den, eftersom kursen blir konkretare.
Fortsättningskursen riktar sig främst till dig som redan har en del grundkunskaper i programmering och vill lära dig mer om robotik och grafisk programmering i MakeCode. Du använder variabler och får testa på att utnyttja flera sensorer när du programmerar. På fortsättningskursen behöver du inte heller en micro:bit, eftersom programmeringsmiljön MakeCode har en simulator. Har du tillgång till en micro:bit lönar det sig förstås att använda den. Under fortsättningskursen används även externa ljudapparater, men även då kan alla utom ett program testas i simulatorn. Det räcker alltså att du har en dator och en internetförbindelse. Om du har tillgång till två krokodilkablar och en extern ljudapparat (+ givetvis en micro:bit) blir det förstås roligare och konkretare för dig. Som extern ljudapparat kan t.ex. hörlurar med rund port (sådana som du kan koppla till en mobil) eller en aktiv summer användas.
Anmälningstiden är avslutad.
Vastaa