
Pitkästä aikaa fyysisesti samassa tilassa 👍🏻
Tänä syksynä olemme päässeet tekemään lähikoulutuksia opettajille eri kunnissa. Itä-Suomessa toteutamme robotiikan koulutuksia, joiden tavoitteena on kouluttaa opettajia toteuttamaan vähintään 10-14 tunnin oppimiskokonaisuus oman oppilasryhmänsä (6-9lk) kanssa Lego EV3 -laitteistolla. Oppimiskokonaisuudessa korostuvat Uudet lukutaidot -hankkeen viimeisimmät tarkennukset ohjelmoinnin ja robotiikan oppimistavoitteisiin liittyen.
EV3-robotteja voi ohjelmoida myös Scratchilla. Eräs luova tiimi ideoi läskidetektorin!
Koulutuksen sisällöstä
Kahdessa iltapäivän työpajassa käydään läpi robopakohuoneen pedagogiset perusteet ja sen liittyminen OPSin vaatimuksiin. Varsin nopeasti saadaan kyllä kädet saveen kun opettajat tutustuvat antureihin ja moottoreihin.
Opettajat alkavat heti ideoita omia opintojaksojaan, jotka kytkeytyvät hyvin erilaisiin oppiaineisiin. Osa tekee robotiikkapainotteisen pakohuoneen, jossa EV3-laitteita ohjataan EV3 Classroom -sovelluksen avulla (joka nykyisin näyttää kovasti Scratchilta). Osa taas valitsee multimediapainotteisemman tavan, jossa EV3-laitteita ohjataan Scratchilla. Näin saadaan rakennettua tiedenäyttely-tyyppisiä simulaattoreita ja dioraamoja, joita kävijät voivat ohjata lego-ohjaimilla.
Vuoden 2022 alussa opettajat pääsevät sitten toteuttamaan suunnitelmiaan oppilasryhmien kanssa. Raportoimme luokista tunnelmia tammi-helmikuussa!
Palautetta osallistujilta
Ajankohta joulukuussa arviointien ja muiden lukukauden päättymiskiireiden vuoksi oli vähintäänkin haastava. Mitä sanovat osallistuneet opettajat?
Pyhtään Huutjärven koulun 6-lk opettaja Teijalla oli hiukan aiempaa kokemusta ohjelmoinnista Scratchilla ja micro:bitillä, mutta EV3:t eivät olleet entuudestaan tuttuja. Teija odotti koulutukselta lisää tietoa ja osaamista sekä omaksi ilokseen että opetuskäyttöön. ”Tämä oli hyvä alkusysäys eikä ollut liikaa turhia löpinöitä! Yhdessä avattiin paketti, otettiin laite käteen ja ruvettiin kokeilemaan. Tykkäsin käytännönläheisyydestä. Koulutus oli hyvä alkusysäys, että pääsi liikkeelle ja huomasi, ettei tämä sen kummempaa ole”, sanoo Teija. Huutjärven koululla on aikomuksena seuraavalla ilmiöjaksolla kevätlukukauden aluksi hyödyntää EV3-robotteja opetuksessa.
Pappilansalmen koulun matemaattisten aineiden opettaja Markus on samoilla linjoilla Teijan kanssa. ”Ei mikään suuria linjoja piirtelevä haaveilukoulutus vaan selkeän motivointiosion jälkeen tehtiin konkreettisesti itse. Jatkoa varten oli myös selkeät suuntaviivat ja mahdollisuus saada tutorointia verkossa. Kaiken kaikkiaan jäi tästä hyvä maku, vaikka ajankohta talvipimeällä ja opettajan työn kannalta kiireisen ajankohtaan ei ollutkaan optimaalisin.” Pappilansalmen koululla onkin suunnitteilla koko yläkoulun laajuinen oppilasvetoinen koodauspäivä Suomen Koodikoulun oppaita hyödyntäen. Siitä lisää myöhemmin!
Tulisimmeko myös teidän koululle?
Lue lisää ohjelmoinnin ja robotiikan täydennyskoulutuksistamme ja jätä yhteydenottopyyntö.