Koulussa opiskeltavat asiat tulisi kytkeä oikeaan elämään, jotta niiden merkitys tulisi oppilaalle selväksi. Ohjelmoinnin opetuksessa näkyy liikaa “possujunia”, joissa vaan tehdään ohjeiden mukaan kivoja juttuja. Koodaustakin tulisi opettaa oikeaa elämää varten eli kytkeä opetus oppilaiden kiinnostuksen kohteisiin, projekteihin ja ilmiöihin.
Possujuna: tee kuten käsketään
Koodaus koulussa on niin iso asia, että alalla on lukemattomia yrityksiä. Tarjolla on fyysisiä rakentelusarjoja ja robotiikkaa sekä web-pohjaisia ohjelmoinnin opetteluympäristöjä. Valitettavasti kovin monet niistä menevät siitä, missä aita on matalin.

Kutsumme “possujuniksi” näitä oppimispalveluita, joissa oppilaan on vain kliksuteltava ohjeiden mukaan. Tehtävissä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta luovuuteen tai itseilmaisuun. Sinänsä nämä ovat viihdyttäviä työkaluja ja niillä on paikkansa joidenkin perustaitojen harjaannuttamisessa, mutta oppimistuloksetkin rajoittuvat lähinnä tiettyjen peruslogiikan käsitteiden treenaamiseen.
Suosittu ja laadukas Hour of Code on hyvä esimerkki. Siinä oppii komentosarjojen muodostamista ja toistorakenteiden tekemistä vaikkapa Minecraft- tai Angry Birds -hahmojen kanssa.

Projektioppiminen: tehdään omia tärkeitä juttuja
Jos halutaan oppia muutakin kuin perusloogisia ajattelusääntöjä, on oppilaan koodattava ihan oikeasti, siis luotava jotain uutta. Ohjelmointi kun on taidetta, aivan kuten toinenkin matemaattinen ala, säveltäminen. Tähän kuuluu, että se oppilaan tekemä asia on hänen omansa, itse keksimänsä. Toki opettaja voi asettaa raameja opetussuunnitelman mukaisesti, mutta oppilaan tulee voida tehdä itsenäisiä päätöksiä oman projektinsa osalta: mikä se tarkalleen tulee olemaan ja miten hän sen rakentaa.
Koodaukseen kannattaakin suhtautua yleiskäyttöisenä opiskeluvälineenä lukemisen, kirjoittamisen, laskemisen ja piirtämisen rinnalla ja hyödyntää sitä projektioppimisessa sekä ilmiöprojekteissa.
Ohjelmoinnin opettajaksi helpoilla lyhytkursseilla
Hyvä, käytännönläheinen koulutus!
YLÄKOULUN TEKNISEN TYÖN OPETTAJA, 2020
Verkkokurssiemme myötä saat :
- opettajan oppaan ja yksityiskohtaiset tuntisuunnitelmat tehtävineen
- oppilaan oppaan sekä koodipäiväkirjan (digitaalisesti tai paperisena oppilaille jaettavaksi)
Lue lisää ja varaa kurssipaikkasi täältä.
Kaikki Suomen Koodikoulun opetusmateriaalit on suunniteltu projektioppimista varten ja ne antavat oppilaille sopivasti vapauksia tehdä omia juttuja opettajan antamissa raameissa. Hyvä opettaja antaakin oppilaille mahdollisuuden tehdä projekteja, jotka liittyvät sekä opiskeltavaan aihealueeseen että oppilaiden omiin kiinnostuksen kohteisiin.
Vastaa